Lasten Ajatusrinki

Aikuisten ja senioreiden ohella Ajatusrinkitoimintaa on tarjolla myös lapsille. Lisätietoa aiheesta alla. (Ajatusringin taustalla vaikuttavasta P4C-menetelmästä laajemmin saat tietoa sivulta Tietoa menetelmästä )

Lasten Ajatusrinki lyhyesti:

Lasten filosofiatoiminta perustuu Filosofiaa lapsille -menetelmään (P4C, Philosophy for/With Children), johon olen perehtynyt Lontoossa SAPERE -yhdistyksen koulutuksessa. Tavoitteena on tukea lasten ajattelu- ja ilmaisutaitojen kehittymistä. Kuten kaikessa Ajatusrinki-toiminnassa, tapahtumien ja tapaamisten merkittävä tavoite on myös toisten kuuntelemiseen, arvostamiseen ja aitoon kohtaamiseen kannustavan ilmapiirin synnyttäminen erilaisten osallistujien välille. Tapahtumissa mm. pohdiskellaan, tarinoidaan, liikutaan ja tehdään taidetta.

Filosofiaa-lapsille-Ajatusrinkii-Elise-Liikala-Kuvakollaasi-Pesapuu-750px

Ajatusrinki -vierailut ja tapahtumasuunnittelu

Ajatusrinki järjestää vierailuja esimerkiksi taidemuseoiden näyttelyiden yhteyteen, kouluihin ja päiväkoteihin tilauksesta. Ajatusrinki räätälöidään lasten iän ja tapahtumapaikan mukaan.
Lisätietoja voit kysellä ottamalla yhteyttä.

Ajatusrinki-Aikuinen-lapsi-aurinko-webTransparentLasten ja aikuisten yhteiset Ajatusringit

Järjestän toisinaan myös lasten ja aikuisten yhteisiä filosofointituokioita ja -kursseja. Lasten ja aikuisten Ajatusringeissä:

  • pysähdytään ihmettelyn äärelle
  • tutustutaan omaan ja lapsen ajatteluun syvemmin
  • tarinoidaan, leikitään ja taiteillaan.

Lasten-ja-aikuisten-ajatusrinki-filosofiakahvila-paperikirppu

 

Paperikirppu – Filosofointipuuhaa kotiin

LATAA tästä Paperikirppu-pohja-A4 (pdf) ja Ajatusrinki-paperikirppu-ohje (pdf)

Filosofiakirpun käyttöohje:

1. vaihe – Taittelu ja taiteilu
Kopioi paperikirppupohja. Paperikirppu taitellaan ohjeen mukaan, jonka jälkeen se koristellaan/väritetään, niin että jokainen kirpun päällipuolelle jäänyt kolmio on erinäköinen/eri värinen.

2. Pohtimispeli kirpun avulla
Pohtimisleikkiin tarvitaan kaksi osallistujaa. Kirppua kädessä pitävä pyytää  paria valitsemaan jonkin neljästä paperikirpussa olevasta kysymyksestä. (Sitten hän pyytää paria valitsemaan numeron 1-10 ja avaa paperikirpun ”suuta/nokkaa” parin sanoman kertamäärän, jotta vain neljä vaihtoehtoista kolmiota jää esille.) Lopuksi pari saa valita, minkänäköiseksi koristellun kolmion alle hän haluaa kurkistaa. Kolmion alta ilmestyy jokin sanoista: elämä, joulupukki, ystävyys, rakkaus, taikuus, presidentti, tulevaisuus tai viha.

3. Kirppua pitävä esittää parin valitseman kysymyksen yhdistäen sen sanaan, joka ilmestyi kolmion alta. Esimerkiksi: Mitä tai mikä on? RAKKAUS

Pari vastaa kysymykseen. Myös kirppua pitävä vastaa kysymykseen. Keskustellaan ja vaihdetaan vuoroja.

TULOSSA opas lasten ja yhteisöjen filosofointiin:

Työskentelen yhdessä muiden Filosofiaa lapsille -menetelmän parissa toimivien henkilöiden kanssa käytännönläheisen filosofointioppaan laatimiseksi. Oppaan toteutuksesta vastaa Filo – Filosofiaa lapsille, nuorille ja yhteisöille ry.

Lastensuojelun piirissä olevien lasten osallisuuden vahvistaminen Suomessa

Vuonna 2017-2018 toteutan ja kehitän Ajatusrinki – taidelähtöistä filosofointia osana 3-5 -vuotiaiden lasten osallisuuden vahvistamiseen tähtäävää hanketta yhdessä Pesäpuu ry:n ja Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän kanssa. Hanketta ja filosofoinnin hyötyjä tulee arvioimaan ulkopuolinen tutkija.