Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Ajatusrinki on elämänuteliaiden ihmisten kohtaamispaikka ja keskustelupiiri. Ajatusringissä käytetään taide-elämyksiä keskustelun avauksena, joten kyseessä on taidelähtöinen filosofointi. Taide määritellään Ajatusringissä laajasti joksikin sellaiseksi asiaksi, jolla tekijä on pyrkinyt ilmaisemaan itseään. Taide-elämyksenä voi toimia esimerkiksi tarina, runo, musiikkikappale, performanssi, maalaus, video tai jokin esine. Ohjaaja esittelee jokaisella kerralla teoksen, jonka pohjalta hän tukee osallistujia heitä kiinnostavan keskusteluaiheen löytämisessä.

Ajatusringissä tutkaillaan erilaisia näkökulmia, jotka voivat liittyä vaikkapa maailmaan, ihmisyyteen, todellisuuteen, aikaan, rakkauteen, moraaliin, ikääntymiseen tai vallankäyttöön.

Keskusteltavat teemat muodostuvat aina yksilöllisesti osallistujien iän ja kiinnostuksen mukaan. Ajatusrinki auttaa selkiyttämään kunkin osallistujan omia näkemyksiä ja antaa tarvittaessa rohkeutta ilmaista niitä toisille.

Kuuntele YlePuhe-radiokanavan äänijuttu Ajatusringistä.

AJATUSRINKI POHJAUTUU P4C-metodiin

Ajatusrinkitoiminta perustuu P4C-metodiin (Philosophy for Children (and Communities).

Lontoossa metodia sovelletaan menestyksekkäästi muun muassa koulussa, jossa monet oppilaat tulevat erityisen haavoittuvista taustoista.

P4C auttaa lapsia löytämään oman äänensä ja parantaa vuorovaikutustaitoja. Lasten oppimistulokset ovat Gallions Primary Schoolissa oppilaiden lähtötasoon suhteutettuna seitsemänneksi parhaita koko Britanniassa ja lasten vähiset nahinat vähenivät huomattavasti metodin käyttöönoton jälkeen. Lue artikkelini, jossa kuvailen P4C-filosofointimetodia ja taiteilijoille suunnattua ohjaajakoulutusta, jonka innoittamana Ajatusrinki syntyi. Juttu julkaistiin filosofisessa aikakauslehdessä Niin&Näin 3/2014.

"P4C:ssä yhdistyvät ainutlaatuisella tavalla luovuus, läsnäolo, toisten ajatusten kunnioittaminen ja vuorovaikutteinen oppiminen."

Seuraa filosofisia kysymyksiä sekä osallistu keskusteluun: AJATUSRINKI FACEBOOKISSA

 

Mitä P4C on?

P4C on lyhenne englanninkielisestä ilmauksesta Filosofiaa lapsille. Ohjelma on kuitenkin laajentunut eri ikäisten käyttöön, joten nykyisin puhutaan myös yhteisöille suunnatusta filosofiasta. (P4C=Philosophy for Children tai P4wC =Philosophy for/with Communities).

P4C-metodia käytetään koulujen lisäksi muun muassa kansalaisjärjestöjen ihmisoikeustyössä, vankiloissa, vanhainkodeissa ja pubeissa. Filosofiaryhmien kautta ihmisille avautuu uudenlainen mahdollisuus keskustella yhdessä ja jakaa ajatuksiaan heitä itseään kiinnostavista kysymyksistä.

P4C-ohjelman siemen istutettiin 1960-luvun lopulla, kun filosofiaa Columbian yliopistossa opettanut Matthew Lipman halusi kehittää opiskelijoiden sekä opettajien ajattelu- ja keskustelutaitoja. Kollegansa Ann Margaret Sharpin kanssa he kehittivät myöhemmin Montclairin osavaltionyliopistossa P4C-ohjelman ja filosofisen opetussuunnitelman.

 

Lukuvinkkejä aiheesta kiinnostuneille:

  1. Filo - Filosofiaa lapsille, nuorille ja yhteisöille ry (Suomessa toimiva yhdistys)

  2. SAPERE Handbook to accompany the Level 1 Course, 2012, Fairprint

  3. Gallions Primary School -koulun verkkosivut

  4. Filosofiaa lapsille ja nuorille (toim. Maughn Gregory, suom. Jarkko S. Tuusvuori), Niin&Näin, Tampere 2010

  5. Filosofia.fi-verkkosivun linkkilista lasten ja nuorten filosofointiin liittyen

 

Ryhmän luomat keskustelunaiheet voivat olla esimerkiksi seuraavan kaltaisia:

Onko oltava joskus surullinen, jotta voisi olla onnellinen?

 

Voiko mistään asiasta olla täysin varma?

 

Onko totuutta olemassa?

 

Voiko ihminen rakentaa vankilan itselleen?

 

Onko ihminen vapaa rakastamaan?

 

Mitä kauneus on?

 

Onko jokainen ihminen samanarvoinen?

 

Milloin ihminen voi olla tyytyväinen elettyyn elämäänsä?

 

Jos elämä olisi palapeli, onko se saatava valmiiksi?

 

Edellyttääkö alun olemassaolo myös loppua?

 

Tarvitaanko rohkeutta, jotta voisi olla onnellinen?

 

Miksi ihmiset matkustavat?

 

Onko erilaisuus normaalia?

 

Millaista elämä olisi ilman pelkoa?

 

Mitä luovuus on?

 

Onko lemmikeillä ja eläimillä eroa?

TILAAMALLA UUTISKIRJEEN SAAT TIETOA TULEVISTA TAPAHTUMISTA

*:llä merkityt kentät ovat pakollisia.

Taiteelli