Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Ajatusringin blogissa pohdin maailmaa, ihmisyyttä, ilmiöitä ja elämää. En pyri teksteissäni esittelemään filosofisia teorioita vaan lähinnä kertomaan hieman siitä, millaiset teemat minua askarruttavat ja miten asioista juuri tällä hetkellä ajattelen. Taustoitan myös Filosofiaa lapsille (sekä yhteisöille) -menetelmää ja Ajatusrinki-toiminnan perusteita.

Ajatusrinki-ryhmiä ohjatessani en juurikaan osallistu keskusteluihin, mutta niille osallistujille tai toiminnasta kiinnostuneille, joita minun näkökulmani kiinnostavat, tästä blogista hahmottuu pieni palanen mieleni liikkeistä.

Olisi hauskaa jos osallistuisit pohdiskeluun ja jättäisit kommentin.

 

Paremmuuden portaikko

Lisätty 29.05.2017

Tähän aikaan vuodesta maa työntää esille upeita värejä ja muotoja. Kevät on ihanaa aikaa! Erilaisten puiden, kasvien ja kukkien keskellä on mahdotonta nimetä niiden joukosta yhtä ja parasta. Kasvit eivät moista arviota vaadikaan, toisin kuin me ihmiset, jotka asetamme asioita, esineitä ja olioita taitavasti paremmuusjärjestykseen. Sen lisäksi, että arvioimme asioita, esineitä ja muita ihmisiä, arvioimme itseämme. Vertailusta on sekä etua että haittaa. Jos alamme epäillä vertailun vuoksi omaa arvoamme ja rakastettavuuttamme, voi vertailun perusteiden pohtiminen ja pieni tarina Hanneksesta auttaa...

Lue kokonaan »

Filosofointiin liittyvää tutkimustietoa / lapset

Lisätty 19.04.2017

Tämän kevään aikana työstin kandidaatintutkielmani valmiiksi aiheesta P4C-filosofointimenetelmän hyödyllisyys senioreille tärkeiden filosofisten ja teologisten kysymysten käsittelyssä. Vertailin haastattelemieni senioreiden raportoimia kokemuksia tutkimuksiin, joissa on osoitettu ohjatun filosofoinnin hyödyllisyys lapsille. Tässä blogitekstissä luon katsauksen tuoreisiin tuloksiin filosofoinnin hyödyistä lapsille.

Lue kokonaan »

Särkynyt katto Kiasmassa puhuttaa: Onko rikos oikein?

Lisätty 29.01.2017

Ajatusringissä esitettiin romahtaneen katon äärellä eettisiä kannanottoja.

Lue kokonaan »

Taide on silta ja viiva on viesti

Lisätty 07.01.2017

Ajatuksia taiteen syntysijoista ja pohdintaa taiteen olemuksesta niillekin, jotka eivät ole varmoja pitävätkö taiteesta vai eivät.

Lue kokonaan »

Mikä ihmeen lahja?

Lisätty 23.12.2016

Tuntuuko sinusta, että lahjat ovat asioita, jotka ilmestyvät havupuun alle jouluaattona? Siltä, että lahjat ovat juttuja, joita yrität vielä viimeisinä yön tunteina sulloa välkehtivien paperikääröjen, nauhojen ja pakettikorttien keskelle ilahduttamaan tuttuja (tai ehkä tuntemattomiakin) vuoden pimeimpänä aikana? Lapsille lahjat ovat usein niitä eri muotoisia ja painoisia pötkylöitä, joiden avauduttua arvioidaan, tuliko oltua kiltisti. Tässä blogitekstissä  pohdin, mitä muuta lahja on.

Lue kokonaan »

Suorittaminen, suoriutuminen ja suosio

Lisätty 23.10.2016

Suorittamisen paine alkaa aikaisin. Sen lonkerot uivat elämäämme jo silloin, kun ympärillämme vertaillaan, kuka taaperoista on oppinut kävelemään ensimmäisenä tai montako lausetta osaamme puhua. Jatkamme suorittamista usein hamaan hautaan asti enemmän ja vähemmän tietoisina taipumuksestamme. Suorittaminen on inhimillistä. Huomaan sitä itsessäni ja näen sitä ympärilläni kaikkialla.

Lue kokonaan »

Lovers’ Fragments – Art and Philosophy create practical dialogue together

Lisätty 25.08.2016

Tässä blogitekstissä kerron kuulumiset filosofisen praktiikan seminaarista Sveitsin Bernistä, kirjoitan lyhyesti visuaalisesta dialogista ja raotan taiteen ja filosofian menetelmällistä yhteiskäyttöä.

Lue kokonaan »

Ääni sisällämme

Lisätty 12.07.2016

Ajatteleminen on ihmisen ominaisuus. Se on niin ilmeistä, että asian toteaminen voi vaikuttaa turhalta. Totta kai me ajattelemme. Mielenkiintoista on se, että emme voi olla ajattelematta. Sisäinen puheemme on jatkuva seuralaisemme. Ajatteleminen on kuin hengittämistä. ”Sitä tapahtuu.”

Lue kokonaan »

Onko merkityksellisyydellä merkitystä?

Lisätty 09.05.2016

Merkityksen etsiminen ja merkityksellisyyden kaipuu esitetään usein itsestäänselvänä ihmisyyteen liittyvänä piirteenä. Esimerkiksi merkityksellisyyden kokemus kytketään monissa tutkimuksissa ihmisen hyvinvointiin. Ihminen, joka kokee olevansa merkittävä toisille ihmisille tai tekevänsä merkittävää työtä, saattaa voida keskimäärin paremmin kuin ihminen, jolta merkityksen kokemus puuttuu. Mutta onko merkityksellisyydellä aina merkitystä?

 

Lue kokonaan »

Usko, toivo ja rakkaus

Lisätty 20.02.2016

Tässä tekstissäni pohdin uskoa, toivoa ja rakkautta ihmisen ominaisuuksina ja niiden merkitystä. Ihmisellä on synnynnäinen potentiaali luottaa, uskoa parempaan tulevaisuuteen ja kokea lämpöä sekä rakkautta. Uskon, toivon ja rakkauden avulla ihmiset rakentavat ympäröivää todellisuutta epäuskosta, epätoivosta ja rakkaudettomuudesta huolimatta. Se heijaste, jota katselemme todentuneena katukuvassa ja kulttuurina ympärillämme, toteutuu kuitenkin ensin sisällämme.

Lue kokonaan »

TILAAMALLA UUTISKIRJEEN SAAT TIETOA TULEVISTA TAPAHTUMISTA

*:llä merkityt kentät ovat pakollisia.

Taiteelli